Mejä

nettisivut 222

MEJÄ on lyhenne ”metsästyskoirien jäljestämiskokeesta”, jonka tarkoituksena on selvittää koiran kykyä seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Mejä voi olla kiinnostava ulkoilmaharrastus sinulle ja takuuvarmaa luontaista toimintaa koirallesi. Se on aivotyötä, joka väsyttää ja rauhoittaa koiraa enemmän kuin fyysinen rasitus. Mejä sopii harrastuksena kaikille koirille ja lajissa voivat kisata yhdeksän kuukautta täyttäneet sekä sitä vanhemmat koirat, jotka ovat rekisteröityjä Suomen Kennelliittoon. Mejä-kokeessa on kaksi eri luokkaa, avoin (AVO) ja voittajaluokka (VOI). Koe on kestoltaan kaksipäivänen. Ensimmäisenä päivänä suunnistetaan verijäljet metsään ilman koiraa. Toinen päivä aloitetaan laukauksensietotestillä, jonka jälkeen koira jäljestää verijäljen. Avo-jälki on neliön mallinen ilman yhtä sivua, siinä on kaksi kulmaa ja 3 n. 300 m:n suoraa. Jälki muodostuu alusta, kahdesta makuusta sekä lopusta, josta löytyy hirvieläimen sorkka. Jäljestys tapahtuu valjaissa kuuden metrin liinassa. Kaikki koirat aloittavat avoimessa luokassa, jossa jäljen pituus on n. 900 metriä.

Olen Mejä-ylituomareiden pätevöittämä Mejä-koetoimitsija. Olen ollut mukana järjestämässä useita mejä-kokeita ja kisaan omien koirieni kanssa voittajaluokassa.

Tarjoan yksityistunteja ja kysynnän mukaan kurssipäiviä ryhmille. Tuntien ja kurssien sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Yksityistunnit ja kurssit helpottavat kynnystä osallistua kokeeseen, mutta näihin voi osallistua myös harrastaakseen tätä ihanaa ja vallan riippuvuutta herättävää lajia. Mejäilyyn tarvitset vain valjaat sekä iloisen mielen, muut välineet saat minulta lainaan.